fredag 10 september 2021

40 sånger om kärlek, sex och beröring

Det är kul att plocka med de Spotify-listor man skapat. Kanske byta ut några låtar, eller ändra ordningen, allt för att få det att flyta på och passa lite bättre.

Den här gången blev det en helt ny lista. Tanken var att samla fräcka kärlekssånger, men det blev även en hel del andra låtar om kärlek. Det var inte tänkt att den skulle bli så omfattande, men till slut blev det 40 låtar med en speltid på drygt två och en halv timme...



Det finns ju oändligt med bra kärlekssånger, men jag letade främst efter lite mer fräcka alster... Det finns faktiskt en hel del sådana med.

Den allra fräckaste, men kanske även den allra roligaste, är "You Asshole You", skriven av Doug Haywood, som Jackson Browne och David Lindley ibland körde på 70-talet. Den finns inte längre på Spotify, så den får vi ta nån annan gång...

Men det finns ju fler. Vad sägs om dessa rader av Dave Cousins i Strawbs:
I sucked on your breasts, your legs open wide
I could scarcely believe all the pleasures inside
- Dave Cousins

Här finns en sång om "kvinnans", den traditionella "Cuckoo's Nest", och så en om "mannens", Jackson Brownes "Red-Neck Friend". Jodå, så är det...!

Richard Thompson utreder hur förbjudet det under hans uppväxt var att prata om sex, Russell Smith i Amazing Rhythm Aces skildrar paret som åker till ett motell för att göra "det". Darden Smith åker till sin älskade i samma ärende. Alan Hull ställer upp för den unga kvinna som gift sig för pengar. Mary Coughlan går direkt på sak: "I want to be seduced"...

En del, som Catherine MacLellan och Lucinda Wiliams, är lite mer försynta. Lucinda har fått ge namn till samlingen med några fraser från refrängen på "Right In Time".

Men det finns även en hel del mer vanliga kälekslåtar, men där har jag med något undantag försökt undvika de bittra sångerna och främst tagit med ödmjuka och positiva skildringar av kärlekens mysterium och dess oerhörda kraft, som till exempel i Anders F Rönnbloms talande poetiska "skildring". Kan kärlek beskivas bättre...?

Men lite bitterhet fick allt komma med ändå:
Everything changes
Time take it's toll
Your folks fell in love
Love's a very deep hole
- Loudon Wainwright III

Direktlänk till Spotify-listan "The Way You Move...":
https://open.spotify.com/playlist/5l4FS5BK6egP1zhZY1tXJy?si=7a91b26e012e4197


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar