måndag 9 september 2019

Lollo Asplund

De flesta barn har nog sjungit "Om du har ett äpple, vill du dela det med mig". Denna populära barnsång skrevs av Lollo Asplund, som nyligen gick bort efter en längre tids sjukdom. Han var född i Eskilstuna och bodde senare i Linköping. Han var lärare och skivrecensent, så vi hade en del gemensamt. Lollo skrev skivrecensioner i både Eskilstuna Kuriren och Östgöta Corren.

När hela världen sablade ner Byrds återföreningsskiva 1973 var Lollo den ende som skrev en uppskattande recension. När få förstod sig på Mats Klingströms musik, då skrev Lollo: "I en rättvisare värld vore Mats Klingström ett namn på allas läppar". Han skrev även riktigt fint om Christine Hellqvists andra skiva. En man med ett gediget musikintresse...

Ändå tror jag allra mest att jag minns "Eldsjäl", hans enda skiva för vuxna lyssnare.

En mycket omväxlande LP från 1981. Rockiga "Råckenråll Till Frukost" inleder och sedan följer både tänkvärda ballader och en hel del folkmusik med stänk från hela världen.

Mina favoriter är den kloka "Att Närma Sig Världen Precis Som Ett Barn" och hans avskedssång till sin mellanstadieklass i den riktigt fina "Rusthållartorpet" .

Tyvärr verkar inte "Eldsjäl" finnas varken på Spotify eller YouTube, eller på hela internet över huvud taget. Tråkigt på ett så starkt album.

Tack för all fin musik. Vila i frid, Lollo...!


1 kommentar: