fredag 14 augusti 2015

De hundra bästa låtskrivarna...??

Rolling Stone har försökt rangordna de 100 bästa låtskrivarna:
The 100 Greatest Songwriters

Egentligen bryr jag mig inte alls om listor... Blotta tanken på att jag mitt i en kulturell upplevelse skulle tänka "Men DEN är ju ännu bättre" vore både otänkbart och rent korkat. Och hur kan man jämföra djup och glädje...? Hur särskilja känsla och rytm...?

I alla fall: Dylan blev etta och det kan man väl inte opponera sig emot... Men skulle Tom Petty vara bättre än sin inspirationskälla Roger McGuinn (helt utanför listan)...??

Jag låter den oförskämt ignorerade Roger McGuinn inleda "My Back Pages" från Dylans
'30th Anniversary Concert' med en sällsynt lycklig Neil Young på slutet. Kunde jag få ur mig ett sådant gitarr-solo så skulle jag också skina som en sol...!Tillbaka till listan: Jackson Browne (37:a), sämre än Randy Newman?? Kära nån...!

Ingen Sandy Denny...! Ingen Richard Thompson... Ingen Gene Clark...! Ingen Warren Zevon... Ingen Bruce Cockburn...! Hmmm...

Och skulle Björn och Benny (på 100:e plats) vara Sveriges bästa låtskrivare...? En löjlig tanke för mig, utan att brista i repsekt för ABBA-männen.

Nej, det där med listor... De är ju kul att göra, men resultatet blir som att rangordna lövens storlek eller klargöra känslors äkthet... Helt enkelt: en helt omöjlig uppgift...!


1 kommentar:

  1. Jag scrollade bakifrån och framåt, kom till 84 och insåg att Kanye West var före Kris Kristofferson. Fortsatte inte längre än så.

    SvaraRadera