onsdag 3 oktober 2012

Don Felder - elva år efter Eagles

Don Felder - "Road To Forever" 2012

Don Felder skrev musiken till Eagles kända mega-hit "Hotel California". Don Henley skrev sedan den mystiska lyriken. Antagligen var Glenn Frey ansvarig för arrangemanget. Alla tre står som kompositörer och kan leva gott på det.
Jag vet att låten spelats om och om igen, men det hindrar inte den från att vara riktigt bra och fascinerande. Även det akustiska arrangemanget från 1994 är riktigt lyckat.


Don Felder var gitarrist i Eagles från 1974 till 2001, då han under uppmärksammade former fick sparken. Efter rättegångar och uppgörelse 2007 så skrev han boken "Heaven and Hell" om sin tid i gruppen. Boken skildrar alla konflikter och blev rena rama dynamiten och framställer Glenn Frey och Don Henley som giriga konroll-freaks.

Elva år efter det att han sparkades kommer nu andra solo-skivan som släpps i nästa vecka, den första kom redan 1983. Det är tydligt varifrån Eagles lite tuffare gitarr-ljud kommer ifrån och de som gillar den rockigare sidan av Eagles kommer att gilla Felders "Road To Forever". Jag kommer även att tänka på Tom Petty (vilken som 13-åring fick gitarrlektioner av Felder) och på Toto (Steve Lukather, David Paich and Steve Porcaro är gästmusiker, så det kanske inte är så underligt).

Jag känner mig lite ovan, faktiskt, att lyssna på en så här välproducerad ljudmatta, men måste ändå berömma Felder för att ha gjort en mycket bra skiva. Musikaliskt håller han inte igen utan här finns välarrangerad rock med en hel del touch av Eagles-sound och fullt med skickliga gitarrer i alla möjliga former. Albumet kommer inte lämna några djupare spår i musik-historien, men det är svårt att inte gilla den sympatiske Felder. Han höll låg profil redan i Eagles och verkar trivas så. Här berättar han lite mer:Detta hindrar inte att jag tycker riktigt bra om Eagles, framför allt de första skivorna. Don Henley är briljant som sångare och textförfattare och har ett stort och vettigt engagemang i miljöfrågor. Glenn Frey har en härlig stämma och är en duktig arrangör, men hans solokarriär är till större delen för mig ointressant. Det är inte konstigt att deras super-perfektionism inte gick ihop med improvisatörer som Felder och Bernie Leadon. Det finns de som menar att de
"utfrusna" Eagles-medlemmarna Felder, Leadon och Randy Meisner skulle bilda ett nytt band och kalla sig "The Illegals"... Det vore något!

Länkar:
Don Felder's hemsida - med lite mer information.
Don Felder på Hemifrån - med en intressant biografi.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar