tisdag 3 april 2012

Allan Thomas - Ett stänk av 70-talet

Min tonårsstid inföll nästan helt på 70-talet. Präglad av
"allt är möjligt"-vindarna från 60-talet blev 70-talet en tid med oändlig mängd bra musik och en viss mognad inföll sig nog också.


Laid-back akustisk musik och country-rock dominerade mitt musikaliska intag och studio-tekniken var så utvecklad att det också lät bra för första gången i historien. Stereo-anläggningen gjorde sitt inträde i de flesta hem.

Av någon anledning får Allan Thomas skiva "Deep Water" mig att associera till allt detta.

Musiken är luftig och det finns lite stänk av tidiga Steely Dan, harmonierna sitter som gjutna (Crosby och Nash gästar på en låt), det är trivsamt utan att kräva närmare uppmärksamhet. Det finns bra texter med innehåll har jag insett nu, t.ex så handlar "The Downturn" om USA:s ekonomiska nedgång. Men det är stämningen som är det märkvärdiga. Musiken lindar in dig och tar med dig på en angenäm resa, gång efter gång. Min absoluta favorit är nog den instrumentala "Boyish Man" som gungar på sitt eget sätt och ger dig både energi och harmoni.

Allan Thomas har varit med i musiksvängen sen slutet av 60-talet och detta är hans femte skiva. Hans gitarrspel är delikat med läckra riff och dekorativa slingor och rytmsektioen med James "Hutch" Hutchinson och Rick Rosas är tät och skapar lite mystik. Micheal Ruff's elpiano fyller i och jämnar ut med klar 70-tals prägel.

En idealisk skiva att ha i bakgrunden när du har gäster. Och det är sagt som beröm! Stämningen kommer att märkas utan att kräva full koncentration.

Länkar:

Allan Thomas på bandcamp - Här kan du lyssna på hela albumet i mycket bra kvalitet.
Allan Thomas hemsida - Med allt du behöver veta, bl.a en rejäl biografi.
Hemifrån - se vecka 5! Passa även på att botanisera bland fler bra skivor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar