onsdag 13 januari 2010

"Unplugged" innan det egentligen fanns

Mina mest spelade skivor - del 4:
Gallagher & Lyle - "Willie and the Lapdog"


Benny Gallagher & Graham Lyle lämnade McGuinness Flint och några ganska framgångsrika skivor bakom sig för att utveckla den akustiska musiken och söka nya uttrycksmöjligheter. Långt senare skulle detta bli "inne" och kom att kallas "Unplugged". I Sverige var FJK pionjärer på samma sätt.

Gallagher & Lyle gjorde fyra skivor som jag fullkomligt dyrkade under min gymnasietid. Raderna "Stepping out of school... An educated fool" satt som smör i solsken för en skoltrött ung man. Givetvis förstod inte mina vänner nånting. Det var ju i slutet på 70-talet och det kärva klimat som skulle råda under 80-talet för alla musik-skapare som inte ville följa trenderna, hade redan börjat göra musikutbudet smalare och bolagsstyrt.

Deras andra album "Willie and the Lapdog" ger mig samma rysningar än idag. Många ballader med djupa tankar om liv och leverne, fullständigt suverän stämsång där Benny Gallaghers spröda stämma var något jag aldrig hade hört något ens i närheten av, några snabbare låtar med spelglädje och det var omöjligt att inte dras med. Glyn Johns stod för en kristallklar produktion. Tänk om skivorna idag hade en sån klang!Parrallellt med deras eget musikskapande var de även medlemmar i Ronnie Lane's Slim Chance och bidrog till att debutskivan "Anymore for Anymore" blev en skiva med sån spelglädje som än idag strilar ut ut spåren på denna skiva. De var även med ett tag på turnerandet, men lämnade sedan även denna grupp.


Deras egna skivor sålde dåligt och de tvingades att göra mer kommersiell musik för att få fortsätta göra skivor och så gjorde de "Breakaway" som ändå innehåller några riktiga pärlor, men också mer radio-anpassad musik. Hitsen kom och så även två bleka skivor. Tre år senare tog de revansch med en bra sista skiva. Benny Gallagher lade av med spelandet och Graham Lyle blev framgångsrik låtskrivare, där
"What's Love Got to Do with It?" med Tina Turner är den mest kända.


Länkar:
Gallagher & Lyle Homepage - en av de få innehållsrika sidor som finns....

Gallagher & Lyle på Wikipedia - ganska bra information samlad.
Gallagher & Lyle Discography - en annan liten sajt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar