onsdag 3 april 2019

Ny box med Ronnie Lane

Ronnie Lane hade en vision om att musik verkligen skulle beröra och sprida glädje. Han skulle den 1:a april ha fyllt 73 år, men han blev bara 51 år. Han dog därtill både sjuk och urfattig.

Ronnie Lane skrev låtar, spelade bas och sjöng lite, först i Small Faces, med Steve Marriott som frontfigur, och därefter i Faces, där Rod Stewart tog över rollen som gruppens stjärna.



Därefter lade Ronnie om kursen något och började spela mer jordnära musik med sin nya grupp "Slim Chance". Här stod spelglädjen och känslan i första rummet. Gruppen turnerande runt som en mobil cirkus och man levde enkelt som ett kollektiv. Skivorna han gjorde med detta band är riktiga pärlor och borde fått mycket mer uppmärksamhet. Men de riktigt stora framgångarna uteblev, cirkusen gick i konkurs och hans fru, som varit med på ett hörn som dansare, lämnade honom.

Han fortsatte göra några skivor, bland annat en med Pete Townshend från The Who. Men MS tog alltmer hans krafter och till slut orkade han inte längre och tynade bort i fattigdom och glömska.

Jag kan verkligen rekommendera dig att se den timslånga dokumentären om Ronnie Lane:



Det är dags att Ronnie får mer uppskattning och i mitten på maj kommer en ny samlingsbox på 6 CD-skivor...! Alla skivorna med Slim Chance och de som kom därefter, kryddat med obskyra låtar och några live-inspelningar. En riktig guldgruva för den som är det minsta intresserad av levande musik fylld av känslor och spelglädje.

Här kan du läsa mer om Ronnie Lane-boxen:
New Box Set For Beloved Faces, Small Faces Co-Founder Ronnie Lane

Här ett tidigt Slim Chance-framträdande på BBC, med en annorlunda version av Small Faces hit "Ooh La La". De eminenta musikerna Graham Lyle och Benny Gallagher var då fortfarande med i gruppen, men skulle snart lämna för att satsa på sin egen musik:



Alla borde skaffa boxen "Just For A Moment", och därtill ge bort några exemplar till sina bästa vänner... Om du inte gillar vad du hör ska jag allvarligt överväga att sluta lyssna på musik och börja odla gurkor i stället...!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar