tisdag 25 oktober 2016

West of Eden fyller snart 20 år...West of Eden från Göteborg har snart funnits i tjugo år (helt obegripligt...!) och de har fått många recensenter att jubla och goda omdömen blandas med rent lyriska. Ändå har de ännu inte fått det riktigt stora "lyftet". Hur är det egentligen möjligt?
- De spelar en elegant och ambitiös folk-rock-pop med klara irländska influenser.
- De har gjort nio riktigt bra skivor.
- De har en sångerska, Jenny Schaub, med en röst och utstrålning som skulle kunna få vem som helst till både tårar och innerlig glädje.
- De (Martin och Jenny Schaub) skriver sånger med både klass, innehåll och melodier som känns självklara ofta redan efter första lyssningen.
- De har ett tätt sound och det finns utrymme för både vackra klanger och riktigt ös. När de i Eskilstuna 2012 spelade en snabb, outgiven låt (som lät som Waterboys) var det nästan så man väntade på att Sharon Shannon skulle studsa in på scenen...

Ytterligare en sida som sällan lyfts fram är hur West of Eden gång efter gång skapat lyrik med ypperliga reflektioner om kärlek och relationer, hur texterna (oftast av Jenny Schaub) träffsäkert sätter fingret på precis rätt känsla och det blir både helande och vackert. Lyssna t.ex. på balladerna "I Still Remember How to Forget", "The Swings” och ” I Won’t Be Here in the Morning”, eller de snabbare "Rollercoaster", "Anywhere the Wind Blows" och min favorit "Didn't You, Didn't I".

Didn't you hear the words I didn't say
Like "maybe if I try real hard
I'll realise I played my part and yes, I was to blame"
...
All through the days that came and went again
Was I really the only one
To blame for what was never done, or could it be that you
Were part of all this too
(”Didn't you, didn't I...”)

And all the things that meant so much
They are coming to haunt us tonight
They’re creeping in through the cracks and holes
And try to clutch at our hearts and souls
Love’s a battlefield, I know
And I won’t be here in the morning
(”I won’t be here in the morning”)


Mycket melankoli och saknad, men även förhoppningar och närvaro i nuet:

But tonight we are immortal
Death is nowhere to be found
There’s only you and me around
Tonight we are immortal
There is no way on this earth
I’m gonna let you come to hurt
I swear
(”Immortal”)


Nu ska West of Eden välja ut en samlingsskiva... Hur ska de kunna välja och vraka bland så många bra låtar? De skulle ju kunna göra det enkelt för sig och ge ut ”Rollercoaster” eller ”Travelogue” i sin helhet, igen, men det kan de ju inte göra, förstås... Riktigt bra lär det tveklöst bli...! Hoppas de även plockar med någon live-inspelning med riktigt ös...!

Länk:
West of Eden's hemsida - med bl.a alla texter och allt möjligt annat, nästan... Jag saknar en lista över nuvarande och tidigare medlemmar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar