måndag 17 mars 2014

5 gubbar

Det finns så mycket ny (eller ny-upptäckt) musik att skriva om att jag tänker klumpa ihop dem i olika grupper: Jag börjar med fem "gubbar":

Tony McLoughlin - "The Contender" 2013

Vet inte om McLoughlin är "gubbe", men nog ser han ut som Billy Connollys bror... En nord-irländare med ett ruffigt Americana-sound, vilket kan komma sig av att han spenderat en hel del tid 'over there'. Det finns också mycket blues-känsla över hans fjärde skiva sen debuten 2000. Eller som han själv säger "If you've got soul, you're in the right place". Från första låten finns ett driv och gitarren vill inte sluta att ljuda. Vet inte om det är McLoughlin själv som spelar, eller någon av de eminenta gästmusikerna, men bra är det!

Gavin Sutherland - "Diamonds and Gold" 2006

Det var Gavin som skrev Rod Stewarts superhit "Sailing" och tillsammans med brorsan Iain bildade han Sutherland Brothers, som slog sig samman med Tim Renwick's Quiver, och gjorde några rysligt bra skivor för länge sen. "Diamonds and Gold" från 2006 är en mer lågmäld och akustisk skiva med större djup. Därtill har Gavin kvar sin sympatiska sångröst. Jag tror att det här kan bli en skiva att återvända till gång efter gång. Så himla sympatiskt rakt igenom!

David Crosby - "Croz" 2014

Den här mannen behöver ingen presentation... Den nya skivan känns riktigt fräsch och ärlig, men även lika släpig som vanligt... Men det första överväger och det finns fullt med fina musikaliska inslag och jag vill lyssna mer...

Richard Digance - "This is Great Britain" 2013

Digance kom fram som en folklig låtskrivare, men fick senare sitt erkännande som komiker och han kan verkligen vara hyper-rolig. Bl.a. brukar han öppna Fairport Convention's Cropredy-festival varje år. Jag såg honom där på 80-talet och minns hur jag skrattade. Han har även varit TV-underhållare, haft konst-utställningar och hans senaste bok heter "My Thoughts".
Men i ärligheten är han också en mycket duktig låtskrivare med en underfundig talang att få fram kluriga texter. Först tyckte jag det här var lite för 'enkelt', att det hördes att allt nog är gjort med en liten budget... Men den här skivan har verkligen vuxit på mig och Digance har mycket att säga om England och nutiden. Snyggt gitarrspel därtill här och var, och även ett par instrumentala låtar som imponerar. Väldigt engelsk om man kan säga så. Och väldigt bra! Här en video med titellåten: This is Great Britain.

Don Dixon - "High & Filthy & Borderline" 2013

Don Dixon är en ypperlig producent med en otroligt snitsig fantasi. Det har han visat på frugan Marti Jones skivor gång efter gång. Dixon har därtill en klös i rösten som gör honom angelägen vad han än hittar på. Det blev något ojämnt denna gång, men ändå bättre än det mesta... Här kan man tala om 'feeling'...!

Länkar:
Tony McLoughlin's hemsida - med mycket att lyssna på och alla fakta.
Gavin Sutherland's hemsida - med alla låttexter och mycket annat läsvärt.
David Crosby's hemsida - där det finns en flik som heter 'News and Politics'(!!).
Richard Digance hemsida - om denne mångsysslares olika projekt, men mest om musiken.
Don Dixon's hemsida - med alla nyheter, även om Marti Jones, Dixon's underbara livspartner.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar