fredag 20 juli 2012

Elliott Murphy på BlidösundJag hörde Elliott Murphy första gången när radions live-program "Tonkraft" 1982 hade en
konsert med Elliott. Bara några ackord och rader in på "You Never Know What You're In For" visste jag att det här var något speciellt. Genom åren har den gode Murphy gett ut massvis med bra musik, men också en del som inte alls fastnat på samma sätt. Med åren har live-upptagningarna blivit fler, eftersom Elliott Murphy stöder publikupptagningar så länge inga pengar är inblandade. Frågar du kan du säkert bli inkopplad på mixerbordet...

Det är live med Olivier Durand på gitarr eller med sitt band som Elliott når de riktiga höjderna. Solo brukar han inte spela, men förra årets spelning på Blidösund blev en sån riktig höjdare att han bad att få komma tillbaka igen i år. Förra årets konsert lyfts fram på hans hemsida som något alldeles speciellt: "Everyone who returned to port said their life was indelibly changed for the better."

Visst blev det speciellt även i år! Elliott bjöd på sig själv, berättade anekdoter, minnen och samspelade till och med med människor på passerande båtar. Utanför växlade vädret, men innan pausen sken solen starkt rakt in i våra ansikten och stämningen steg. Efter pausen blev det riktigt magiskt med starka låtar framfört med en energi som kunde driva ett helt kraftverk. Han till och med spelade mitt önskemål, "The Eyes of the Children of Maria", trots att han i pausen fick skriva ner stödord och därför fick ta på sig glasögonen för att kunna se dessa. På slutet fick vi höra några låtar från kommande skivan "Murphyland" och favoriter som "Diamonds In The Yard"
och "Green River".

En stor kväll med en mycket sympatisk man på 62 år. I höst kommer han till Stockholm med hela sitt band. Och han önskade redan nu att få en kväll på Blidösund även nästa år. Det önskar vi som var där med!

Här en video med "Caught Short In The Long Run", en av hans allra starkaste låtar, inspelad just på onsdagskryssningen:
Länkar:
Elliott Murphys hemsida - med bland annat outgiven musik att ladda ner gratis!
Kulturgärningar i Sverige - för dig som vill veta när Elliott är på gång till Sverige.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar