fredag 13 september 2024

"Late For The Sky" 50 år



Idag är det 50 år sedan tidernas bästa skiva gavs ut. Det bara är så.

Föga anade jag då, när jag för snart 50 år sen cyklade hem efter ett besök i en av Eskilstunas skivaffärer, att jag hade köpt två av de bästa skivorna någonsin: Jackson Brownes "Late For The Sky" och Gene Clarks "No Other".

Jag har skrivit förr om båda två. För två år sedan skrev jag så här om "Late For The Sky":

Den 13 september 1974 släpptes Jackson Browne's tredje LP, "Late For The Sky". En milstolpe i skivutgivningens historia. Åtta låtar i absolut världsklass. Varenda ton, alla textrader, varje inandning, allt känns så obeskrivligt självklart. Ett unikt mästerverk.
David Lindley spelar en framträdande roll med sitt spel på lap steel och fiol. Övriga i bandet, som spelade in hela skivan, var Doug Haywood på bas, Jai Winding på klaviaturer och Larry Zack bakom trummorna. På stämsång lånade man in bland annat Don Henley, JD Souther och Dan Fogelberg.
Någon gång ska jag försöka förklara den här skivans storhet. Men det blir svårt...
Jag har för länge sen insett att jag aldrig kommer att få uppleva något som är ens i närheten av det här igen.


De kommande dagarna, för två år sen, skrev jag lite mer om alla de 8 sångerna:
1 Late for the Sky
2 Fountain of Sorrow
3 Farther On
4 The Late Show
5 The Road and the Sky
6 For a Dancer
7 Walking Slow
8 Before the Deluge

Läs gärna igen...!


PS: När det gäller "No Other" så släpptes den 11 dagar tidigare, men fick vänta lång tid innan den fick sitt välförtjänta erkännande och Gene Clark hann aldrig uppleva hur albumet prisades...


söndag 8 september 2024

Carla Torgerson är tillbaka...!

Carla Torgerson - Beckonings 2024

Carla Torgerson har en röst som berör mig direkt, en av de absolut bästa rösterna jag hört. Det finns ett mörkt djup i hennes stämma, men öckså en sensuell beröring som attraherar varenda liten del av mig.

Carla var under många år en av de två frontfigurerna i Walkabouts, en grupp som märkligt nog aldig fick det riktigt stora genombrottet, trots 14 studio-album och flera starka live-utgåvor.

Tillsammans med Chris Eckman hade hon förut även en akustisk variant av Walkabouts kallad Chris & Carla och de turnerade och gav konserter som många gånger var rent magiska. Flera av dessa går att ladda ner gratis här på nätet.

Carla har gett ut en solo-skiva för många år sedan, men hennes andra har blivit uppskjuten flera gånger, men nu finns den äntligen klar.


Det är tveklöst en stark skiva hon har gjort och den fortsätter att växa för varje lyssning. Först kommer fyra covers, av t.ex. Bruce Springsteen och Terry Lee Hale. Chris Eckman har gett henne den fina titellåten.

Carlas fem egna sånger kommer sist, men imponerar desto mer. "Amadeo", "Sunken Hearts" och It's Been A Great Show" är suveräna och alla kandidater till årets bästa sång.



Det är härligt att se Carla tillbaka och på nytt skapande musik. Och så den rösten...!