lördag 16 januari 2021

Bäst 2020 del 2: Årets skivor – Retro eller så

Återutgivningar, gamla inspelningar som till slut blivit utgivna, nytolkningar och några som oväntat gjort comeback:



Årets återutgivning:
Lee Clayton – ”Naked Child”
Claytons mästerverk finns äntligen där igen. En elektrisk sida och en akustisk. Suveräna låtar. Engagerat spel. Något att upptäcka och älska för alla som inte gjort det tidigare.

Årets återutgivning digitalt:
Mikael Ramel – ”Rambalaja”
Radioinspelning från Örebro 2000 som bara gavs ut i liten upplaga, nu digitalt tillgänglig igen. Fyndiga texter och bra melodier.

Årets till slut utgivet:
Neil Young – ”Homegrown”
Detta album skulle getts ut 1975 och nu, 45 år senare, lever det upp till sin beryktade storhet...
Neil gav under året också ut ”Tuscaloosa”, en liveskiva från 1973. Äntligen en liveversion av ”Don’t Be Denied”. (I och för sig är ju originalet från ”Time Fades Away” också live, men ändå…)



Årets live-album till slut utgivet:
Eric Andersen – ”Woodstock Under The Stars”
Fantastisk live-utgåva av Eric Andersen, tre skivor och 35 låtar, inspelade mellan 1991 och 2013. Huvudparten är från en webkonsert 2011. Enastående på alla sätt…!

Årets positiva upprepning:
Iain Matthews & The Salmon Smokers - ”Fake Tan”
Matthews har genom åren gett ut flera skivor med gamla låtar i nyare inspelningar, antingen solo, live eller bara alternativa tagningar. Till min stora glädje...! Nu har han genom samarbetet med några musiker från Norge gett tio sånger ett modernare sound och ”Fake Tan” har fått mycket beröm. Om detta ger Iain mer uppmärksamhet har jag inga invändningar… Visst är det här bra, men delvis lite för arrangerat för min smak.

Årets comeback 1:
Mandy Moore – ”Silver Landings”
Mandy slog igenom som 14-åring med ”bubblegum-musik” utan någon egen påverkan på varken musikval eller något annat. Senare valde hon en helt annan inriktning, men har mest koncentrerat sig på att vara skådis och fått stora framgångar i TV-serien ”This Is Us”. Lusten att skapa musik tycks ha återkommit sedan hon träffat och gift sig med Taylor Goldsmith i Dawes och nya skivan, den första på elva år, har med hjälp av Taylor och grabbarna i Dawes blivit en riktigt bra skiva.

Årets comeback 2:
Firefall - "Comet"
Första studioskivan på 26 år! Rick Roberts är inte med längre, utan det är Jock Bartley som leder gruppen numera. Första skivan kom 1974 och det var country-rock av hög klass. Mer än 25 olika medlemmar har passerat in och ut sen dess. Men, nya ”Comet” är faktiskt rktigt bra ”americana”, som det väl benämns nu för tiden.



Årets dokumentär:
Jim and Sam – ”After So Many Days”
Jim och Sam åkte runt i världen och gav en konsert varje dag under ett helt år… ”After So Many Days” är en intressant dokumentär om detta våghalsiga äventyr. "Songs from After So Many Days", en skiva med musik från filmen finns också utgivet digitalt.

Årets box:
Richard & Linda Thompson – ”Hard Luck Stories”
8 CD med Richard och Lindas samlade verk. Samtliga album och en hel del outgivet material. Givetvis oerhört intressant och värdefullt.

Årets officiella bootleg:
Gillian Welch – ”The Lost Songs Vol 1-3” och ”All The Good Times”
Gillian och ständige följeslagaren Dave Rawlings har gett ut tre volymer av ”The Lost Songs”. Lika suveränt som alltid! Därtill en nyinspelad cover-skiva. Vilken produktivitet...! Vad de än ger sig på så låter det eget. Så oerhört fascinerande…!



Årets bootleg:
Jackson Browne - "Stony Brook"
Visst slarv med mixningen kan inte dölja den kvalitet som denna tidiga radio-konsert från 1972 besitter. Ibland anklagas Jackson för att vara en tråkig perfektionist… Här plockar han spontant upp två studenter från publiken på munspel och piano. I övrigt tidiga solo-versioner på gitarr och piano, samt Jacksons då något nasala röst. Oj, vilken njutning…!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar