onsdag 31 juli 2024

Nytt på gång med Gillian Welch och Dave Rawlings

Det är hela 13 år sedan det strävsamma paret Gillian Welch och David Rawlings släppte ett nytt album. Visserligen har de under tiden gett ut flera officiella bootlegs med covers och annat, men ingen "riktig" ny skiva.

Men i slutet på augusti kommer "Woodland" och ett smakprov med första singeln finns nu från albumet:



Visst, man vet vad man får när det gäller Rawlings och Welch... Det finns få artister med ett så tydligt eget sound, men ändock fascinerar och trollbinder de mig gång på gång...

För några dagar sen uppträdde de på Newport Folk Festival, lika suveräna som alltid:



Hösten känns plötsligt ljusare...

lördag 27 juli 2024

Sonja Åkessons tonsatta dikter och mer

'Visor och Dynamit' med Annika Fehling och Christer Jonasson Tolv - Demokratipiloterna Dynamo, Stockholm 2024-07-25

Två akustiska gitarrer. Två röster. Ett mysigt litet café. Man kan ju lätt tro att det inte finns så många nya sätt att variera sig på. Men det finns det verkligen...! Annika Fehling och Christer Jonassson Tolv visar med stor tydlighet att det finns mycket kvar att åstadkomma med dessa förutsättningar.
Första delen består av Annikas tonsättningar av Sonja Åkessons dikter. Dessa är ju inte någon enkel sak att överföra till musiik, men det här funkar helt suveränt. Det finns både mörker och mycket sökande i texterna och dessa förmedlar Annika och Christer så effektivt att det ändå blir uppfriskande. Det här är två musiker som lyssnar på varann och som kan konsten att använda tystnad och tomrum till något effektivt. Hoppas verkligen att de snart gör någon inspelning av detta...!


Andra delen består av deras egna sånger och några tolkningar. Här finns en kvalitet och ett djup av både harmoni och dynamit. Henning Kvitnes "Så småningom" lyser av omfamnande värme och Christers "Blå Sedan" blir medryckande.

Lyssna på min inspelning av "Månen Igen", en ganska ny meloldi av Christer som Annika skrivit lyriken till:



De avslutar med "Mother Earth Song", där Annikas sång och Christers lap-steel fångar det magiska budskapet helt strålande.

Det är en varm stämning i luften när vi så småningom långsamt lämnar lokalen under prat och reflektioner av det vi just delat.

torsdag 25 juli 2024

Picnic-i-parken

Picnic-i-parken, Stadsparken, Eskilstuna 2024-07-24

Årets säsong av Picnic-i-parken avslutades med att Jan Johansen oväntat klev upp på scenen och sjöng sin "Se På Mig" från Melodifestivalen 1995. En riktigt bra låt och han har fortfarande klös i rösten.

Det och Mike & The Strummers cover av Gillian Welch "Look At Miss Ohio" blev de riktiga höjd-punkterna i årets upplaga.

fredag 19 juli 2024

Dawes med ny singel

Ibland får man törnar av livet och ibland kommer de liksom i klump. Det har senaste tiden varit mycket med både det ena och det andra, därav lite tystnad här på bloggen. Men jag fajtas på och snart ljusnar det säkert.

Gruppen Dawes har också fått sina törnar. Både ursprungsmedlemmen Wylie Gelber på bas och klaviaturspelaren Lee Pardini har lämnat gruppen för att fokusera på andra projekt. Kvar är bara bröderna Taylor och Griffin Goldsmith. Dessutom har turne-medlemmen Trevor Menear på gitarr fått kliva in och bidra även i studion.

Förra skivan från 2022, "Misadventures of Doomscroller", var mer experimentell och i oktober kommer "Oh Brother", deras nionde album.



Första singeln "House Parties" visar en mer vanlig sida av gruppen. Inte deras allra bästa låt, men det känns ändå lovande på något sätt...


lördag 13 juli 2024

Lisa Miskovsky blir bara bättre och bättre...

Lisa Miskovsky - Rademachersmedjorna, Eskilstuna 2024-07-12
Det börjar bli tradition att Lisa Miskovsky spelar i Eskilstuna på sommaren. Jag tror att det här var sjätte året i rad och jag hoppas verkligen att det fortsätter.


Från debuten för många år sedan med mestadels snitsiga pop-låtar så har Lisas musik verkligen utvecklats och hon har breddat sitt musikskapande. Idag sjunger hon mer och mer på svenska och hon vågar mer avskalade arrangemang. Vi fick igår bland annat höra en helt ny sång om ungdomar, kallad "Du behövs". En låt som verkligen visar hur Lisas musik fördjupats och hur hon vidgat sina vyer. En riktigt, riktigt bra låt.

Vi får till slut även höra den utlovade överraskningen, en oväntad cover av Sinéad O'Connors "Nothing compares to you".
Lisa Miskovsky sjunger så att själen både gråter och i samma stund med övertygande kraft ändå helar. Mellanpratet håller bra klass och hon känns både spontan och trovärdig, samt ofta fyndigt rolig.

Lisa har i Pelle Ekerstam på gitarr och Kalle Lundin på keyboards två otroligt duktiga musiker och de är både samspelta och lyhörda. När Pelle Ekerstam dekorerar fram små kristaller av sällsynt gitarrkonst dras jag med in i det harmoniska landet där fantasi och känslor samsas i nuet. Här är det inga ylande gitarrsolon som dominerar för sakens skull, utan här är det fokus på stämningar och delkikata dekorationer. Jag misstänker att det är omöjligt för honom att spela "tråkigt". Enastående vackert är det också...!


Det märks också tydligt att de alla tre tycker om att spela tillsammans. Tack för en härlig kväll!

lördag 6 juli 2024

Tänk om det hade handlat om en nykterhetskontroll...

Insändare i dagens Eskilstuna Kuriren, där jag skriver om härvan med de dumpade fyllnads-massorna i Bälgviken och översätter turerna till en nykterhetskontroll i trafiken.

Läs hela artikeln här!

Eskilstuna Kommun är nöjd med de prover som tagits på massorna utanför Bälgviken. Det var just detta Mark- och miljööverdomstolen ansåg att kommunen inte borde vara.

Men kommunen har ju tagit nya prover? Nja, prover har väl tagits. Men åter på fel plats. Åter på fel djup. Återigen utan kontrollanter. Åter utan att undersöka utblandningen av massorna. Åter utan ett ord om metalljonerna vars närvaro kan bero på nermalda batterirester. Åter med samma bristfälliga resultatanalys där oönskade värden tigs ihjäl. Det verkar som om kommunen tror att de har något slags veto att bortse från domslut från högre instans.

Är våra lagar om natur och miljö bara skrivna för att det ska se bra ut? Följer vi verkligen lagar om miljön? Efter att ha satt mig in i lokala miljöfrågor de senaste åren börjar jag tro att det värre än så.

Låt oss låtsas föra över miljöfrågorna till olika trafiksituationer. Låt oss säga att det är en nykterhetskontroll!

Scen 1: Du blir stoppad av polisen, som vinkar in dig, kollar körkortet och säger: "Vi hade tänkt att du skulle få blåsa, men> vi glömde blåstesten på stationen, så vi gör så här i stället:
Vi skickar dig ett blåsprov med posten så kan du skicka in det själv."
Hmm… Detta skulle givetvis aldrig kunna hända!

Scen 2: Denna gång fick man inte med sig slangar som var tillräckligt långa. Så man låter din passagerare blåsa i ditt ställe. ”Det går väl lika bra."
Hmm… Detta skulle heller aldrig kunna hända!

Scen 3: Nu fick du blåsa, och ditt värde var en bra bit över det tillåtna gränsvärdet. Via datorn i polisbilen kan man se att du blivit stoppad tre gånger tidigare, alla med helt godkända nivåer. Polisen säger att det trots allt är ok, för snittet av de fyra testerna är ju på godkänd nivå.
Hmm... Det är helt uteslutet att detta skulle kunna hända!

Scen 4: Eftersom det här var ett viktigt test så hade man kontrollanter på plats. Efter tre tester säger de: "Det här verkar gå rätt till, så vi åker och tar lite kaffe." Kvar finns assistenten som nu kan fuska precis så mycket han vill. Kanske lite pengar under bordet kan hjälpa?
Det ska självklart aldrig finnas utrymme för att det hela inte ska gå rätt till.

Låt oss då se på dessa fyra omöjliga situationer. Om det gällt miljön, ja, då hade allt detta varit helt ok. Detta är klara fakta vid proverna tagna på de kontaminerade massorna från Slussen som tippats i Bälgviken:
1. Markägarens representant glömde ta med sig tillräckligt med provpåsar, så man fick fylla dem själva och skicka in dem efteråt.
2. Vid samma tillfälle kom man med en grävare som bara kunde gräva två meter djupt. Vid det andra provtillfället flyttades flera provhål för att några stenar låg i vägen och därmed ändrades planerad placering utan diskussion.
3. Överskridna gränsvärden diskuterades bort då det blev bättre värden vid de andra provhålen.
4. Vid båda provtillfällena var kommunens kontrollanter endast närvarande en kortare tid.

Jag har de senaste månaderna jobbat mycket med miljökatastroferna i Bälgviken: Bortglömd ytvattentäkt hotad av ny bergtäkt, samt av skogsskövlingar utan miljöhänsyn. Jag har samlat in information, satt mig in i frågorna, tagit hjälp av experter och sakligt försökt påverka alla som har något att säga till om. Och...? Det händer absolut ingenting!

Jag hade faktiskt trott att vår vattentäkt var viktig för kommunen och att man som tillsyns-myndighet skulle agera därefter.

Jag inser att det är pengar som styr. Pengar och pengar allena. ”Går det inte ihop ekonomiskt och finns det inga pengar så är det bara så.”. Men: Vad händer då om det går illa med miljön? Med miljön finns det inga nyemissioner. Med miljön finns det ingen som köper upp konkursbon och startar om från början. När miljön inte tål mer är det ju helt kört!