söndag 30 juni 2024

Apropå ett visst presidentval...

För 50 år sedan skrev Arlo Guthrie "Presidential Rag" och tanken att den fortfarande skulle vara aktuell 50 år senare måste varit näst intill omöjlig...


Mothers still are weeping for their boys that went to war
Fathers still are asking what the whole damn thing is for
People still are hungry and people still are poor
An honest week of work these days don't feed the kids no more
Schools are still like prisons
'Cause we don't learn how to live
Everybody wants to take, nobody wants to give
Yes, you will be remembered, be remembered very well
- Arlo Guthrie


Jag vill inte säga att allt var bättre förr, men en del var faktiskt det. Vi skulle må bra av lite mer tro på att vi faktiskt kan ändra på en del till det bättre...!

måndag 24 juni 2024

"Hold Out" 44 år - Och låten det tog mig 35 år att lära mig älska

Idag är det 44 år sedan Jackson Browne släppte sitt 6:e album. Efter de fem första, alla helt enastående , var det väl en orimlighet att inte bli besviken...

För det blev jag med en chock: Försts låten, "Disco Apocalypse", var en fräsig disco-dänga och när Jackson gick upp i falsett höll jag på att dö på studs.



Det tog mig 35 år att lära mig att acceptera den som den är. Tydligen har jag blivit mer vidsynt med åren för nu älskar jag denna låt...!

Det var mer musik, mer produktion och lite mindre texter. Det kan än idag tyckas lite konstigt att den blivit hans mest sålda skiva.

Efter inledningslåten följer den fina titellåten och ett par rockigare alster. Bra och snitsigt, men lite mindre exceptionellt. "Boulevard" har dock blivit ett givet startnummer på konserter genom åren.

Baksidan inleds med en känslosam hyllningslåt till den då nyligen bortgångne Lowell George, sångare i Little Feat. Först nu kunde man helt känna igen Jackson.

Innan den långa avslutningen med "Hold On Hold Out" kommer den sång som gör denna skiva så makalöst, nästan omänskligt bra: "Call It A Loan" är en av de finaste, vackraste sånger som någonsin skrivits.



Från starten med David Lindleys helt egna gitarrslinga, till ett liknande avslut är detta den perfekta låten, den har helt enkelt ALLT...!

måndag 17 juni 2024

Genialt enkelt

T Bone Burnett - "The Other Side" 2024



T Bone Burnett är demonproducenten som ibland själv skapar genialt enkel musik av verklig kvalitet. Hans skiva "The Criminal Under My Own Hat" återvänder jag ofta till.

Nu har han släppt en ny samling sånger, lågmälda men starkt berörande. 12 nya sånger som växer för varje lyssning. Visst har han tappat en hel del av styrkan i sin härliga röst. men det funkar riktigt bra ändå.



fredag 7 juni 2024

Suggestivt och gripande

Anders F Rönnblom har just gett ut volym 4 i sin "Underground"-serie. Medan jag lyssnar in mig, vilket kan ta lite tid, för att finna alla spännande klanger och fyndiga textrader, så dyker den här alldeles underbara sången från 2017 upp igen.



Alla dessa mål att nå
Alla dessa mål att fylla
Och det måste gå
Och det måste gå...
- Anders F Rönnblom

Bättre blir det inte. Suggestivt och envist kämpande sig framåt. Peter R Ericson klämmer fram ett solo David Gilmour hade varit stolt över. Det fanns en gång en tid... men har står tiden nästan stilla...! Eftertänksamt. Sökande. Helande.

En låt som i sin starka sprödhet ruskar om för att sedan hjälpa dig att nå lite harmoni.

Historien ligger framför oss. Trots allt. Inget annat än enastående...!

lördag 1 juni 2024

Allt jag ville ha - Äntligen!



Jag tror att jag hörde FJK spela Christer Jonasson Tolvs "Allt jag ville ha" för första gången på Blidösund sommaren 2014. Två år senare gick de in i studion och spelade in tre låtar och "Allt jag ville ha" var en av dem. Nu, till slut, har denna favorit blivit släppt som "singel" och finns nu på bäde Spotify och YouTube. Äntligen...!

Så här skrev jag på bloggen i januari 2015;
Finns det finare ögonblick i livet än när man blir berörd på djupet och känner en odiskutabel gemenskap med livet här och nu...?

För mig inträffar det bland annat när jag får höra en ny låt som griper tag i mig och för mig bort på vingar... När FJK i somras på Blidösund spelade Christer Jonassons "Allt Jag Ville Ha" var ett sådant ögonblick. Det var som om han smygtittat rakt in i min själ och sjöng direkt ur mitt eget arkiv av hårt erövrade erfarenheter.

Stor poesi och stor musik skapas när du förmedlar något som lyssnaren direkt förknippar med sina egna upplevelser. Det som är viktigt i livet tar åter makten över alla måsten och bördor... De har inte en chans när en sån här låt dyker upp...