fredag 7 april 2023

Jayhawks på ingång



Jayhawks tillhör mina absoluta favoritgrupper och har i sina bästa stunder skapat en slags suggestiv mystik, självklart och kantigt sammansatt, med ett oerhört driv och en intensitet så lekfullt distinkt och levande. Längst fram fanns förut två röster som tycktes som gjorda för varandra: Gary Louris och Mark Olson. På tidigt 90-tal gjorde de i Jayhawks tillsammans två skivor som än i dag är så fenomenala på alla sätt: "Hollywood Town Hall" och "Tomorrow the Green Grass". Sen lämnade Mark Olson gruppen och bosatte sig i öknen med Victoria Williams, och Jayhawks fortsatte utan honom.



Sedan 1995 har stommen i bandet varit Gary Louris på gitarr och sång, Marc Perlman på bas (också originalmedlem), samt Karen Grotberg, som kom med 1992, och bidrar med utsökta piano-slingor och fina harmonier. Tim O'Reagan, på trummor sen 1995, är oerhört viktig med sin stämsång, så suverän att man häpnar. Det brukar alltid vara en höjdpunkt på konserterna när han sjunger sin "Tampa to Tulsa".

Dessa fyra har alltså snart spelat 30 år tillsammans. Inte undra på att de är så samspelta och lyhörda....! Louris och Perlman är också med i supergruppen Golden Smog.



Att gruppen skulle kunna skapa något i klass med ovan nämnda album är en omöjlighet, men gruppen har med Gary Louris i spetsen under mer än 25 års tid fått till många riktigt bra låtar och album som "Rainy Day Music" från 2003 och "Back Roads And Abandoned Motels" från 2018 är väldigt starka.

Jayhawks har gjort så många möjliga hit-låtar att det närmast är ett bakvänt mirakel att de aldrig fått någon riktigt stor listframgång. Kanske är de helt enkelt för bra.

På annadag påsk så spelar de åter på Nalen i Stockholm. Kan bli en riktigt fin kväll...!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar