lördag 18 maj 2024

Vandring i en hotad skog...



Jag har gått på filmkurs hos Film i Sörmland och jag har gjort en liten film på 6 minuter. Det var premiärvisning på Scenkonst Sörmland i onsdags och nu kan du se den här ovanför.

Det är faktiskt en hel del jobb även med att göra en liten kort film. Men det finns ju en del saker som underlättar. Nu vet jag t.ex. vad Ken Burns-effekten är för något. Vanliga bilder blir på så sätt ändå lite rörliga. Filmscenerna blir när du använder denna effekt så mycket mer levande och mindre sterila.

Min film handlar om vilken typ av skog vi ska ha i framtiden. Ska kommande generationer ha tillgång till denna lugnande och berikande plats för att återhämta sig i vår allt mer steressade vardagsmiljö...?

Den avgörande frågan är alltså: Ska vi ha planterade gran-fabriker...? Eller ska vi ha naturligt levande skogar...?

tisdag 14 maj 2024

Gratis-album med Todd Thibaud

Todd Thibaud har gjort flera riktigt bra skivor utan att få det stora genombrottet. En amerikansk singer/songwriter från Boston som ser ut som Reinfeldt, men där stannar likheterna. Thibaud snickrar ihop snygga låtar med innehåll och han har en inspirerande och sympatisk röst...

"Nine Tree Falls" har alltid varit en sån där favoritlåt, som jag kan spela gång efter gång utan att tröttna...



Under pandemin spelade Thibaud in akustiska versioner av många av sina sånger och via hans hemsida kan du ladda ner hela 40 låtar helt gratis. De finns både som mp3 och wave-filer här:
"Songs From the Couch"

Där, på hans hemsida, kan du också lyssna på de flesta av hans utgivna skivor. Rekommenderas...!

fredag 10 maj 2024

Rebecca Pidgeon

För 35 år sen så fanns en engelsk grupp som kallade sig 'Ruby Blue'. Deras andra skiva, "Down From Above', spelade jag flitigt. De hade en sångerska, Rebecca Pidgeon, vars klara röst gav en ton av folkmusik och en annan ton av pop-musik. Jag minns att jag satt och tittade på bilder av Rebecca och tyckte att hon var så otroligt snygg.

Rebecca lämnade snart bandet och flyttade till USA, där hon faktiskt är född 1965 av engelska föräldrar. Hon startade en film-karriär och har medverkat i fler än 20 filmer och minst tio TV-produktioner. Parallellt har hon fortsatt med sin musik och gett
ut 11 solo-skivor. De första var ganska folkliga.
"The Raven" från 1994 är fortfarande väldigt bra.

Sen samarbetade hon med Larry Klein, som var
Joni Mitchells dåvarande man och bassist. Hennes senare utgivning har dock varit mer pop-orienterad och inte riktigt "my bag"...

Men så råkade jag se det här klippet med "Wild Horses"... Hon sjunger ännu bättre nu och för att i höst fylla 59 ser hon fortfarande väldigt bra ut.



Välkommen tillbaka i mitt liv, Rebecca Pidgeon...!


söndag 5 maj 2024

Att äga och ta ansvar...?

Jag äger 2240 kvadratmeter av den här jorden... Egentligen ett oförsvarbart faktum som ibland känns helt sjukt. Men jag vet ändå att jag tar ansvar för varenda liten bit av denna yta.

Den "heliga" äganderätten får man nämligen absolut inte ifrågasätta. Jag säger inte att den ska skrotas, men jag är övertygad om att det inte är så lyckat med den "frihet under ansvar" som många skogsägare brukar hävda är så fantastisk. Jag vill rentav påstå att den är förkastlig och måste styras om via nya reformer.

Om vi fortsätter som nu finns snart ingen riktig skog kvar och kommande generationer kommer inte ha något rekreationsställe där de kan finna lugn och ro. De kommer inte heller att få någon avkastning av döende artfattiga skogsplantager. När inte ens kapitalet reagerar när vi håller på att utrota vår främsta naturtillgång, då är det allvarligt värre...!

Det finns skogsägare som tar sitt ansvar och all heder åt dem, men de är alldeles för få och de har ofta mindre omfattande arealer.

Varför får man göra näst intill vad som helst med den skog man äger...? Så är det inte i övriga samhället...! Äger jag en bil får jag bara köra den om jag har körkort, om bilen är godkänd vid besiktningen och om jag följer de trafikregler som finns. Äger jag ett företag som importerar vin får jag inte sälja det var som helst och inte annonsera utan varningstext. Äger jag ett hus får jag inte bygga ut det hur jag vill och inte ens färga det i de kulörer jag önskar. Exemplen kunde göras betydligt fler... Men äger jag en skog är det i nästan alla fall bara att anmäla och sen göra precis vad de tjänar mest på.

Läs skogsekologen Jon Anderssons inlägg om vi verkligen ska låta 2,9 % av befolkningen ha rätt att närmast helt fritt, negativt påverka klimat, vatten och biologisk mångfald på ett sätt som drabbar oss alla... Eller ska vi andra ha mer att säga till om...?

Läs artikeln här:
Skydda skogen frågar: Ska en minoritet av svenska folket få avgöra vår framtid?

onsdag 1 maj 2024

Intressant intervju med Jackson Browne

Undrar du vad Jackson Browne gör när han vaknar på morgonen? Hur hans uppväxt var? Eller hans tankar om religion...?

Det, och mycket annat, får du svar på om du läser (eller till viss del lyssnar på) denna sällsynt intressanta intervju med flera ovanliga frågeställningar:

The Living Stories Collective