lördag 28 september 2013

The Joy of Living

När Ewan MacColl var gammal och långvarigt sjuklig skrev han denna oerhört vackra och kraftfulla hyllning till levandet och allt det livet ger:


May your wings be strong,
May your days be long,
Safe be your journey
Each of you bears inside of you the gift of love
May it bring you light and warmth and the pleasure of giving
Eagerly savour each new day and the taste of its mouth
Never lose sight of the thrill and the joy of living
- Ewan MacColl


När nu min gamla mamma är på väg att lämna in och till slut ge upp kampen, kan hon inte sjunga eller formulera sig som MacColl, men om hon kunde är jag övertygad om att hon skulle lyfta fram all glädje hon upplevt.


torsdag 26 september 2013

Raina - Om att få barn

Obskyra favoritlåtar del 7: Peter Himmelman - "Raina"

Den 23 maj 1988 vandrade jag hem framåt midnatt tittande mot natthimlen med en rymd inom mig, en upplyftande helhet full av förundran. Jag hade blivit förälder och det var något alldeles speciellt. Peter Himmelman's "Raina" från samlingsskivan "Columbia Record Hour Vol 1" fångar detta magiska sä träffsäkert. En enkel medlodi med ett stort budskap:


Some say that love is destined to fail,
And some say that what's pure must wither and pale.
And some say the dignity of man can be broken like a piece of straw.
But not me since I've held Raina.
- Peter Himmelman


Det finns ögonblick som sticker ut och när alla andra problem känns fjäderlätta. När du har allt du kan önska och mer därtill...

Ögonblicksbilder att plocka fram när tillvaron sviktar...!


lördag 21 september 2013

Fler obskyra favoritlåtar: The Levee Song

Obskyra favoritlåtar del 6: Darden Smith - "The Levee Song"

Är på upploppet med tömmandet av min mammas hus. Är nu urled på allt skräp som man kan samla på sig... Den musik jag hinner med är i bilen på resandet fram och tillbaka. Då blir det säkra kort!


Ett sådant är samlingsskivan "Columbia Record Hour Vol 1" med Bruce Cockburn, Shawn Colvin, Leonard Cohen med flera. På den finns det två låtar jag alltid älskat, men aldrig memorerat vem det är som sjunger och spelar... Mycket ovanligt när det gäller mig! Nu har jag kollat upp det och den första är Darden Smith som så medryckande sjunger om lycklig längtan, upp-piggande och snitsigt och med lite fart. Suverän bilmusik!

Det visade sig vara lämplig tidpunkt dessutom att kolla upp det hela, Darden Smith spelar snart där jag då råkar vara...


söndag 15 september 2013

Spännande nyheter i höst

Just nu hinner jag knappt med livets vardagliga nödvändigheter, men snart kommer oktober och då lättar det. Och det kommer en massa spännande nyheter:


Tony Dekker är sångare och låtskrivare i Great Lake Swimmers. Nu gör den naturälskande Dekker solo-debut med "Prayer of the Woods" och det låter som Great Lake Swimmers förstås. Inte mig emot, det här kan vara en av årets bästa. Och i november kommer Tony Dekker till Stockholm...!

The Deep Dark Woods känns som en släkting till ovan nämna grupp. "Jubilee", första skivan med nya gitarristen Clayton Linthicum, har jag fått höra innan den släpps och DDW fortsätter att övertyga som ett av de mest spännande och suggestiva banden just nu. Ryan Boldt låter lika underbart frustrerat uppgiven och melankolisk som vanligt, så att varenda känselspröt darrar och kramar om varje hjärtslag.


Linda Thompson, en av de mest otroliga rösterna, kommer med ännu ett soloprojekt och det låter som alltid lika hänryckande. En spröd röst med ett så starkt uttryck att den rubbar berggrunden...! Ska bli mycket intressant att höra hela "Won't Be Long Now".

Ad Vanderveen släpper äntligen en elektrisk live-inspelad vulkan igen. Neil Youngs ande ligger som en dimridå över soundet på "Live Labor" och jag kapitulerar. Ad gör ta mig tusan bättre NY-skivor än Neil själv gör numera...!

Lägg därtill rykten om en ny Marti Jones-skiva, en politisk EP med Antje Duvekot, en dubbel kallad "Shout!" med Warren Haynes grupp Gov't Mule, en ny DVD med Show of Hands...

... och i november kommer äntligen Broken Fences nya EP "Stormy Clouds" - och hösten känns riktigt välkommen...!


lördag 7 september 2013

Flyttandets elände

Nej, jag flyttar inte, men vi håller på och tömmer mammas hus....

Loudon Wainwrights beskrivning av flyttandet och dess elände är mitt i prick:


Min fritid (??) består just nu av:
Kartonger, kartonger och ännu fler kartonger...
Bära möbler och allt möjligt annat...
Osorterade pappershögar...
Vad ska slängas-dilemma...
Flyttdamm....
Spindelväv...
och...
så vansinnigt mycket kvar...!!!


onsdag 4 september 2013

Obama - Whatever happened?

Barack Obama besöker Sverige... Idag bryr jag mig inte märkvärdigt mycket. Obama var presidenten som skulle bryta mönstret, men någonting har hänt... Vem förväntar sig några stordåd längre?

Jag vet att han inte kan göra allt själv utan att ha senaten och andra instanser med sig. Jag tycker även att han är mycket vettigare än de alternativ som gavs. Men ändå: Menade han något av allt det han sa om att skapa fred när han tillträdde, så skulle han nu kunna utmana och göra något annorlunda. Nu när han ändå inte kan bli återvald skulle han kunna ta steg som skulle sätta spår i världshistorien, istället förfaller han till gamla "lösningar" som att anfalla och kriga. Vad sägs om att kräva tillbaka fredspriset?



Maybe somewhere along the road you just stopped dreaming
Maybe the pain of life just squeezed the love out of your heart
Maybe the fire in your soul just stopped burning
Or maybe you just forgot that you ever used to give a damn
- Dick Gaughan